Medgivande

 

Hur funkar det?

När det har gått två år så går medgivandet som man får från familjerätten ut. Det innebär att hon man fortfarande inte är klar med sin adoption så behöver den uppdateras.

Vi tog kontakt med vår handledare M och hörde när vi skulle boka in vårt första samtal så att medgivandet han bli klar innan den förra går ut.

För er som är i adoptionstankar så kanske det är spännande och se vad som ska innehålla i en ansökan om medgivande. Jag vet inte om det se lika dant ut i varje kommun, men så här ser det ut i Lund:

Referenser – från minst två olika personer som känner oss väl. Plus om de har erfarenhet av barn eller sett er tillsammans med ett barn. (här skriver de lite information om hur de känner oss, hur vi är med barn osv. inget stort eller svårt).

Läkarintyg – Blankett hämtas hos Mia. Man går till sin läkare och där tar de blodprov, väga, mäta osv, de fuller i blanketten om hur vi mår. Man får även fylla i en egen hälsodeklaration som även den går att hitta på Mia.

Intyg rörande sjukskrivningar – inhämtas från försäkringskassan

Registerutdrag från Kronofogdmyndigheten

Intyg på genomgående utbildning – Föräldrarutbildning för just att adoptera. Boka denna innan ni påbörjar medgivandet för den tar ca ett halvår att bli klar med.

Sedan kommer Levnadsbeskrivning:

Tidigare förhållande – uppväxt, utbildning, familj, relationer

Nuvarande förhållande – Hemmet, bostad, arbete, ekonomi

Hälsotillstånd – dåtid, nutid

Äktenskap och samlevnad – när vi träffades, äktenskapet, utveckling i förhållandet

Motivation till adoption – tankar beslut

Inställning till barn – erfarenheter, uppfostran, förberedelse och förväntningar för att bli adoptivföräldrar

 

Det var allt. Detta har de som underlag för de samtal som man har med dem, både tillsammans och enskilt. Ca 5-7 gånger och en gång var de hemma hos oss med. Vi har nog aldrig pratat så mycket om våra liv och våra tankar om att blir föräldrar osv. Jag och Samir tycker att detta har gjort oss starkare på något sätt. Bekräftelse att vi verkligen tycker lika, vi känner varandra väl och att vi har ett väldigt tryggt och starkt förhållande. Känns bra när man känner så efter ett medgivande. Allt med denna processen att få ett barn har bara styrkt oss som par. 🙂

Men var inte allt för oroliga om ni är igång med att göra en utredning. VI var sjukt nervösa men utredarna var så mjuka och fina, vi kände oss trygga. Vet fler som har gjort medgivande och har känns samma sak. Självklar är man nervös och undrar vad de ska fråga och om man svarar rätt. Men var er själva så löser sig resten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s