Boktips – adoption

Jag älskar ju som sagt böcker och idag när jag ändå var hemma från jobbet så letade jag böcker i tema ADOPTION. Känner ni till fler barnböcker om adoption så tipsa gärna.

bok 3D-500x500

Fantastiska jag – en bok om mig, min familj och min bakgrund av Lina Mjölner 

En fyll-i-bok med för oss som adopterar. På sidan jag länkat så kan man även få kika in i boken. Så himla fin och vad kul att det finns även en bok för oss som adopterar. Jag vill ju gärna inte ha med tex: när barnet låg i magen, hur graviditeten var osv. Jag hittade boken även på Adlibris.

 

tekla-tiger-och-jag-boken

Tekla Tiger och jag-boken av Mi Karlsson Bergkvist

Barnen på fröken Claras förskola har fått i uppgift att sammanställa en jag-bok med bilder på deras familjer: mamma och pappa, syskon, mormor och morfar, farmor och farfar, samt fotografier av roliga händelser och spännande platser.

Det har blivit dags att presentera jag-böckerna inför gruppen. När det är Tekla Tigers tur så räcker Torben Tvättbjörn upp handen och frågar:
– Varför ser inte Tekla ut som sin mamma och pappa?

 

hjartat_mitt_stor

Hjärtat mitt – en saga om adoption Av Dan och Lotta Höjer

Tu Thi föddes i ett land långt borta. Av föräldrar som inte kunde ta hand om sin lilla flicka. De behövde hjälp att hitta en ny familj åt henne. Samtidigt längtade och väntade en annan mamma och pappa på andra sidan jordklotet. De längtade efter ett barn att ta hand om och älska. En poetisk bilderbok om adoption.

 

9789163826122

Pyret av Ingvor Goyeryd

En dag på förskolan ska alla barn berätta om var de är födda, och Pyret är ju född i Indien. De andra barnen blir nyfikna på hur det kommer sig, och Kalle, som gärna säger direkt vad som faller honom in, kallar Pyret för pepparkaks-Pyret. Boken om Pyret berättar på ett lättfattligt sätt för förskolebarn om adoption. Vad är adoption? Varför är Pyret brun, när hennes mamma och pappa är ljusa? Hur ser det ut på ett barnhem? Varför kunde inte Pyret stanna kvar hos sin indiska mamma och pappa?

Pyret-lillebror

Pyret får en lillebror av Ingvor Goyeryd

Pyret ska få ett småsyskon. Men inte på det sätt som kompisen Oskar tror, dvs att Pyrets mamma har en bebis i magen.Vi ska åka och hämta en syster eller bror, förstår du väl förklarar Pyret som själv är adopterad. Pyrets blivande småsyskon är en bror och finns i Vietnam. Pyret börjar genast packa, men hon får ge sig till tåls i flera veckor innan de äntligen kan kliva på planet och flyga dit

(Finns även: Pyret börjar skolan & Pyret åker till Indien)

 

oliver_linn_och_kinakusinerna-aminoff_maria-21387860-frntl

Oliver och Linn och kinakusinerna av Maria Aminoff

Oliver och Linn är dagiskompisar. Linn är adopterad från Kina. Hennes mamma och pappa åkte och hämtade henne på ett barnhem i Kina och nu – efter en omtumlande resa – är ”hemma” mamma och pappa, Linns rum och dagis, Oliver och kinakusinerna samt alla andra nära och kära i Sverige. Genom boken får barn en förståelse för vad en adoption innebär.

 

vems-bebis

Vems bebis? av Stina Wirsén

Katten får syskon!
Katten är adopterad. Hans mamma och pappa längtade så efter att få ett barn, och till slut fick de åka och hämta katten. Då var de så glada!
Och nu har katten blivit stor och kattens mamma är rund som en boll. För nu har hon bebis i magen. Men, vem ska ha den?

 

lilla-quains-far-en-storebror

Lilla Quains får en storebror av Linda Mjölner

Lilla Quains är en blå tjej med massor av tofsar på huvudet och en ganska rund liten kropp. Hon är en tuff tjej som inte är rädd för något. Lilla Quains bor tillsammans med sin storebror Mo och deras mamma i ett stort hus med trädgård. En regnig dag ber hon Stora Mo att berätta något för henne. Hon vill höra historien om när de träffades för allra första gången. Den där speciella dagen då de blev en riktig familj. ”Lilla Quains får en storebror” handlar om gränslös kärlek, syskonskap, olikheter och adoption. Man får följa den busiga och spontana Lilla Quains och hennes omhändertagande storebror Stora Mo. På resan i Lilla Quains hemland lär de känna folket och kulturen. De träffar på människor som ifrågasätter deras familj och undrar varför de ser så olika ut. Varför Lilla Quains är blå medan resten av familjen är brun?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s