Nya vägar i livet

IMG_3222

Som vi berättat innan så ska vi adoptera ett barn från Sydkorea, men så var inte fallet från början.

När vi började vår adoptionsresa så bestämde vi oss att vi skulle adoptera från Samirs födelseland och det innebar att vi skulle få göra en enskild adoption då hans land inte fanns med i någon adoptionsorganisation. Så efter vårt medgivande blev klart och föräldrarkusen var klar så satte vi igång med att förbereda allt inför att adoptera. Det är mycket man behöver ordna själv när man gör en enskild adoption; vilket innebär att vi har hand om allt – ta kontakt med landet, med migrationsverket, ta reda på vilka papper som ska med osv. Jag tackar min man för han gjorde en insats som heter duga och kontakten med landet blev lättare då han kunde språket. Så efter ca 1 år så var vi äntligen i barnkön och det var bara att vänta.

En stor sak var att när man adoptera från Samirs hemland så måste man bo där i ett halvår då man är fosterföräldrar innan man lagligt blir barnets föräldrar. Vi hade ordnat med allt och Samir kunde arbeta även under denna period då vi skulle bo i landet och jag kunde ta mammaledigt.

Men så blir inte allt som man tänkt och Samir fick ett nytt fantastiskt jobb, men det innebar även att han inte kunde vara ifrån sitt jobb i en sådan lång utsträckning. Vi fick bara inse fakta att livet går vidare och saker och ting förändras. Så vi fick ändra om helt och meddela dem vi hade kontakt med i Samirs hemland att vi fick pausa. Men vi kände att det var lika bra att hoppa på ett nytt tåg och den bar till Adoptionscentrum och landet Sydkorea. Jag vet inte vad, men det kändes rätt, både jag och Samir fick den känslan och även fast det kändes lite bittert att behöva börja om helt från början med allt pappersarbete och förberedelse som krävs, så fick vi bara positiva vibbar.

Vad är då skillnaden/fördel vs. nackdel med att förbereda för en adoption enskilt eller via adoptionsorganisation?

  1. Det känns mycket säkrare och tryggare att adoptera via organisation
  2. Det är så mycket mer pappersarbete att adoptera från Sydkorea. Tredubbla mängden!
  3. Priset: ca 90.000 kr ink. boende i ett halvår vs. 390.000 kr Sydkorea ink. två resor dit.
  4. Adoptionsorganisationen vet vilka papper som ska in, enskild adoption så får du själv ta reda på allt.
  5. Ska man göra en enskild adoption i ett land så är det fördel att man kan språket, vilket du inte riktigt behöver med en adoptionsorganisation.
  6. Lättare att hitta fler personer som har adopterat från samma land om man gör det via adoptionsorganisation.
  7. Fördel att adoptera från Samirs hemland är att han kan språket, vi har redan barnets kultur med oss, hälften av familjen kommer från barnets hemland.

Listan kan säkert fyllas på, men det är de saker som jag tänker på just nu.

Det känns skönt att vara full igång med adoption i Sydkorea och snart är vi klara med all förberedelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s