Godaste lussekatterna!!!

Lägger upp detta inlägg igen då det äntligen är dags för lussekattsbak. Heja Julen!

Det här är mitt favoritrecept på lussekatter och lussebullar med lyxmassa i. De blir saftiga varje gång jag gör dem. Detta året bakade vi även som förra året, dagen innan fars dag. Inget som vi planerat, men såg det när jag skulle lägga detta inlägg högst upp i flödet här. Lite kul!! Såklart Samir ska få lussekatter som är det bästa han vet till fast dag 🙂

Lennox är redo för att bara Lussekatter till sin pappa på farsdag. Förklädet är köpt i Seoul och vi bara älskar det 🙂

Asså Lussekatter!! De är ju så galet goda och speciellt om man gör det på mitt sätt ;). Jag och Samir är lite smått beroende av dem och under åren lopp har jag fått till med hjälp av min mamma, de godaste katterna. Förra året lyckades jag även få ihop lyxkrämen så god. Så vi går direkt till receptet och hoppas ni tycker om dem så som vi gör.

Lennox lussekatter

När jag har i lyxmassan så gör jag den som kanelbullar, detta år fick jag till dem så de ändå såg ut som lussekatter.

Lussekatter

 • 1-2 paket saffran (jag älskar saffranssmak så vi kör två)
 • 50 g jäst för söta degar
 • 200 g rumsvarmt smör (det ska va rumsvarmt, vill man fuska så minkar man den lite)
 • 5 dl fingervarm mjölk
 • 2-3 dl socker (gör ni med lyxkräm i så ta 2 dl bara)
 • 0,5 tsk salt
 • 800 g vetemjöl (denna gång la jag nog till extra 2 dl mjöl, lika för varje gång)
 1. Blanda jäst, saffran, mjölk och socker. Blanda och låt stå lite så saffranet hinner blada ut sig ordentligt.
 2. I med mjöl och klicka sen i smöret. I sist med saltet. Kör degen i ca 8 min. Den ska va mjuk och glansig. Helder lite kladdig än för fast, vill ju inte ha torra bullar. När degen är klar ska du kunna rulla utan att behöva mjöl.
 3. Jäs i 30 min.
 4. Gör katterna och jäs i ca 30 min till. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 8-10 min. Håll koll!

Lussebullar med Lyxmassa

 • Lussekattsrecept; se ovan
 • 250 g mandelmassa
 • 200 g rumsvarmt smör
 • 200 g sirap (ljus eller vit)
 • 60 g vaniljkrämspulver
 • rivet skal på en apelsin
 • lite saft av apelsinen (smal av hur mkt apelsinsmak ni vill ha)
 1. Riv mandelmassan på grövsta delen på rivjärn.
 2. Riv apelsinskalet på en apelsin.
 3. Kör ihop allt med elvispen till en slät massa. Är det för tjock så häll i lite vatten. Ska inte behövas när man vill ha apelsinsmak.
 4. Jag tar 70 % vit sirap och resten ljus när jag har med apelsinsmak i. Kör jag utan apelsin så brukar jag bara ta ljus sirap. Vill man ha med karamellmak så ta man ljus.
 5. Bre den på den utkavlade lussekattsdegen.

Antingen kavlar ni ut hela degen och brer på lyxmassan, eller dela degen i två bitar och kvalar ut dem (blir lite lättare då). Smeten räcker precis till en hel eller två. Rulla ihop som kanelbullar. Dela dem i lagom bitar och låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla dem sedan med ett uppvispat ägg och strö över mandelflin och lite pärlsocker. Grädda i 8-10 min i 225C.

En reaktion på ”Godaste lussekatterna!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s